Author Topic:  [Prezentare] Limbajul de programare Visual Basic  (Read 396 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ActiON_

  • Legend
  • High-Roller
  • *
  • Posts: 3149
  • Reputation: 17
  • Gender: Male
  • Real Name: Cozmiuc Alexandru Andrei
[Prezentare] Limbajul de programare Visual Basic
« on: 24 October 2015, 13:48:14 »
Visual Basic

Visual Basic (VB) este un limbaj de programare produs de Microsoft, care a fost derivat din limbajul Basic. VB este popular datorită interfeței grafice pe care o folosește, interfață relativ simplă față de cea a altor limbaje.
Visual Basic face parte din pachetul Visual Studio al companiei Microsoft si, ca de altfel si celelalte limbaje 'vizuale' ale Microsoft (mai putin Visual C++), este axat pe componenta de interfata a programului, programatorul putand realiza cu usurinta interfete standardizate de tip Windows (ferestre, butoane, liste etc.) fara a fi nevoie de scrierea de cod pentru acest lucru. Visual Basic detine o biblioteca de componente vizuale (liste, calendare, meniuri etc.) a caror componente (grafica si functionala) sunt deja implementate, avand posibilitatea ca programatorul sa introduca si sa foloseasca componente proprii sau realizate de alti programatori.

Visual Basic este un limbaj pur orientat pe obiecte (OO), avand deja implementata o lista de clase cu utilizare generala. Pana la versiunea 6, VB putea utiliza si dezvolta componente COM/COM+ si ActivX dar si librarii clasice de functii tip DLL. Odata cu aparitia versiunii 7, adica odata cu aparitia tehnologiei .NET, VB (acum VB .NET) poate utiliza si crea si componente .NET cu toate avantajele pe care acestea le aduc. VB este un limbaj de nivel inalt avand implementate mai multe nivelui de abstractizare a dezvoltarii unei aplicatii dar si posibilitatea de compilare in formatul Windows EXE sau DLL de 16 si 32 biti.

VB este un limbaj interpretat, adica orice cod scris in limbajul VB trebuie mai intai tradus intr-un limbaj de nivel inferior si dupa aceea executat (spre deosebire de limbajele native ex. C++). Acest lucru are avantaje (cum ar fi rularea fara compilare sau portabilitatea intre platforme) dar si dezavantaje (cum ar fi necesitatea unei masini virtuale pentru interpretarea codului).

Unul dintre punctele forte ale libajului VB este acela ca se pot realiza intr-un timp relativ scurt aplicatii complexe si se pot utiliza relativ simplu sisteme informatice dedicate (cum ar fi bazele de date - VB poate utiliza toate sistemele de gestiune a bazelor de date cunoscute, direct sau prin intermediul ODBC).

Utilizarea limbajului VB este una generala, putand fi folosit la crearea de programe simple, educationale dar si la crearea de aplicatii complexe (ca de exemplu la jocuri - ex: Pharao). Teoretic oricine (mai mult sau mai putin experimentat) poate utiliza VB pentru ca este un limbaj de programare simplu (calitate de baza a limbajului Basic din care provine).
VB 1.0 a fost introdus in 1991. Abordarea conectarii limbajului de programare la o interfata grafica pentru utilizator a fost derivata dintr-un prototip dezvoltat de Alan Cooper numit Tripod. Microsoft a apelat la Cooper si asociatii sai pentru a dezvolta Tripod intr-un shell programabil pentru Windows 3.0, sunt numele de cod Ruby (fara absolut nicio legatura cu Ruby programming language).

Tripod nu a inclus niciun limbaj de programare, si Ruby continea doar un procesor de comenzi rudimentar suficient pentru rolul lui de shell pentru Windows. Microsoft a decis sa utilizeze shell-ul simplu Program Manager pentru Windows 3.0 in locul lui Ruby, si a combinat Ruby cu limbajul Basic pentru a crea Visual Basic.

Ruby a pus la dispozitie partea "vizuala" a lui Visual Basic - designerul de forme si uneltele de editare - impreuna cu posibilitatea de a incarca dynamic link libraries continand controale aditionale (numite generic "gizmos"). Aceste gizmos extensibile ale lui Ruby au devenit mai tarziu interfata VBX.

Exemplu:

Quote
'Listarea tuturor caracterelor ASCII
dim i as integer
for i=0  to 255
    print ASC(CHR(i))
next i
'Afișarea cuvântului "BASIC" într-o casetă de dialog
msgbox "BASIC"

Sursa/Source: Wikipedia


Ai vreo problema/nelamurire in legatura cu forumul nostru? Citeste acest topic si daca nu ai gasit raspunsul potrivit, da un reply!