Author Topic:  Windows 10 Pro și cât te costă anumite funcții interesante  (Read 201 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Liberty

  • High-Roller
  • *
  • Posts: 2925
  • Reputation: 28
  • Gender: Male
  • Real Name: Valentin


[Skilled News] Windows 10 Pro și cât te costă anumite funcții interesante [Skilled News]









Windows 10 se lansează în câteva zile în mai multe versiuni. Se justifică oare să investiți în varianta Pro?

Indiferent dacă vă veți bucura de un upgrade gratuit la noul sistem de operare Microsoft sau îl veți cumpăra pe stick USB din magazin, e important să știți pe ce dați banii. Mai important decât atât este să înțelegeți de ce compania americană vă cere 100 de dolari în plus pe Windows 10 Professional în comparație cu Windows 10 Home.

Unde este upgrade-ul la Windows 10 Pro?
Dacă la ora actuală rulați o versiune de Windows 7 Professional sau Windows 8/8.1 Pro, upgrade-ul gratuit la Windows 10 Pro va fi inevitabil, cu condiția să apelați la el în primele 12 luni de la lansare. După primul an, veți fi nevoiți să plătiți pentru Windows 10.



În cazul în care veți beneficia de un upgrade la Windows 10 Home, merită să aveți în vedere că veți putea face trecerea la varianta Pro contravalorii standard de 100 de dolari. Același principiu se aplică și în cazul achiziției noului SO din magazin. Situația este foarte similară cu cea de acum câțiva ani, când Windows 8.1 Pro upgrade putea fi achiziționat chiar și sub forma unui card cu un număr serial de instalare.

V-ați decis să faceți investiția, dar ce câștigați în schimb? După cum veți vedea mai jos, cum era de altfel de așteptat, majoritatea funcțiilor sunt dedicate utilizatorilor din mediul corporate sau celor care dețin afaceri mici sau mijlocii. Nu mai există ca upgrade contra cost Windows Media Center in Windows 10. Dacă folosiți un PC pentru această activitate, apelați mai bine la XBMC instalat pe orice sistem de operare sau configurație hardware.



Assigned Access în Windows 10 Pro
Această funcție cu un nume nu foarte sugestiv, a fost introdusă pentru prima oară în Windows 8.1. Poate acesta este și motivul pentru care numele ei este în continuare Assigned Access 8.1.

Această particularitate vă este în special utilă dacă vreți ca un computer să ruleze o singură aplicație, fie pentru copii, fie pentru un chioșc de bilete care rulează un browser web. Scenariile sunt multiple, iar implementarea este una foarte facilă. Nu trebuie decât să accesați Assigned Access din Settings, să alegeți utilizatorul care urmează să fie restricționat și aplicația pe care acesta o va putea rula.

Criptarea datelor prin BitLocker si EFS
În continuare, Microsoft permite criptarea nativă a datelor doar dacă faceți investiția de 100 de dolari în versiunea Pro de Windows. Pe de altă parte, BitLocker funcționează foarte bine și vă face viața semnificativ mai ușoară dacă lucrați cu date sensibile.

BitLocker vă permite să criptați din câteva clickuri conținutul unui hard disk intern sau stick USB. Tot prin intermediul său puteți crea directoare criptate ascunse într-un singur fișier criptat. EFS sau Encrypting File System funcționează într-un mod similar cu BitLocker și, de asemenea, nu este inclus în Windows 10 Home.

Versiunile Home de Windows vin la pachet cu Device Encryption. Pe lângă numărul restrâns de opțiuni pe care vi-l pune la dispoziție Device Encryption, merită să aveți în vedere faptul că această funcție se activează implicit doar dacă vă folosiți PC-ul în tandem cu un cont Microsoft. În acel context, cheia voastră de criptare a datelor va fi urcată în mod obligatoriu pe serverele Microsoft, un detaliu care implică mai multe dezavantaje decât avantaje.

Business Store – magazin de aplicații pentru afaceri
Cu condiția să ruleze Windows 10 Pro, sistemele care activează într-o rețea corporate pot avea acces la secțiuni predefinite de Windows Store, ce includ doar anumite aplicații aprobat de de managerul IT al afacerii. Dacă este vorba de aplicații create exclusiv pentru uz intern de către angajații companiei, acelea, de asemenea, nu pot fi văzute decât de cei cu o versiune Pro de Windows.



Windows Update vine cu restricții importante
Dacă vă numărați printre utilizatorii de Windows 10 Home, Microsoft v-a pregătit o surpriză. Pentru binele vostru și securitatea PC-ului, nu puteți dezactiva sau amâna Windows Update. Toate actualizările vor fi descărcate și instalate automat de pe serverele gigantului din Redmond și nu aveți ce să faceți în legătură cu asta.

Singura soluție este să rulați Windows 10 Pro, context în care, pe lângă faptul că veți putea amâna instalarea update-urilor, veți fi înscriși automat în așa-numitul Current Branch for Business. Acest detaliu reprezintă modul în care Microsoft vă va asigura că orice actualizare, înainte să ajungă la voi, a fost testată de milioane de internauți ce utilizează Windows Home. Ca fapt divers, implicit, utilizatorilor de Windows 10 Pro le sunt instalate automat actualizările, dacă nu vă faceţi timp să modificaţi acest parametru.

Reţea cu domeniu, politici de grup şi Microsoft Azure Active Directory
Funcţiile avansate de reţelistică sunt prezente doar în Windows 10 Pro. Indiferent dacă vreţi să aderaţi la un domeniu sau să permiteţi unui administrator IT să vă modifice politicile de grup ale sistemului vostru de operare, astfel de opţiuni nu sunt integrate în versiunea Home de Windows. În majoritatea cazurilor, aceste elemente sunt prezente în reţele corporate, context în care plata upgrade-ului de la varianta Home la varianta Pro de Windows are mari şanse să nu iasă din buzunarul vostru. Local Group Policy Editor, ca în versiunile anterioare de Windows, poate fi accesat, de asemenea, doar din varianta Pro a platformei.

Dacă activaţi într-o organizaţie ce foloseşte Microsoft Azure Active Directory pentru managementul infrastructurii IT, este foarte probabil să aveţi un ID şi o parolă gata alocate. Pentru a le folosi, este foarte important să nu vă autentificaţi la instalarea noului SO cu ID-ul vostru Microsoft. Bifaţi opţiunea ,,This device belongs to my organization” în timpul configurării iniţiale şi folosiţi numele vostru de utilizator Azure AD.

Criptarea datelor la nivel enterprise
EDP sau Enterprise Data Protection este o nouă funcţie introdusă pentru prima oară în iminentul Windows 10 Pro. Acest nume pretenţios este modul perfect prin care sistemul de operare vă izolează datele private de cele folosite în mediul business, în cazul în care gadgetul vostru nu este folosit doar la muncă. EDP permite unui administrator de reţea să marcheze anumite aplicaţii universale ca având în interior informaţii sensibile privilegiate şi să restricţioneze accesul la ele.

Acele date sunt criptate separat, iar în cazuri de urgenţă pot fi şterse de la distanţă, fără să influenţeze datele personale ale utilizatorului sau buna funcţionare a gadgetului. În mod constant, companiile pot monitoriza integritatea şi modificările aduse datelor din spatele serviciului EDP.

Pentru a înţelege mai bine la ce ajută acest EDP, gândiţi-vă că vă folosiţi propriul laptop în tandem cu un email de companie. Când părăsiţi respecitiva companie, indiferent unde vă aflaţi, nu doar că nu mai aveţi acces la respectiva adresă de email, dar toate mesajele de pe sistem vă sunt şterse fără intervenţia voastră şi fără nici un fel de repercusiuni secundare asupra celorlalte documente din computer.



Enterprise Mode Internet Explorer
S-a dezbătut intens moartea Internet Explorer, dar IE 11 continuă să fie inclus în Windows 10 pe lângă Microsoft Edge, chiar dacă noul browser este implicit. Astfel, în caz de nevoie, pentru compatibilitatea cu anumite tipuri de conţinut online, puteţi apela la Internet Explorer chiar şi în Windows 10 Home.

În plus, cei care folosesc Windows 10 Pro au acces la un aşa-numit Enterprise Mode. Acesta din urmă permite IE11 să se comporte ca IE8, asigurând în acelaşi timp compatibilitatea, în egală măsură, cu website-uri foarte vechi sau aplicaţii web care activează într-o reţea business. În majoritatea cazurilor, astfel de programe nu sunt afişate cum trebuie în Chrome sau Firefox şi e bine de ştiut că Microsoft nu v-a uitat.

În cazul în care respectiva funcţie este absentă din versiunea voastră de IE, înseamnă că trebuie întâi activată din Settings – Group Policy.

Hyper – V – Soluţie de virtualizare marca Microsoft
Dacă aţi folosit de-a lungul anilor VirtualBox sau VMware, este important să reţineţi că şi Microsoft vă oferă în Windows 10 Pro o soluţie de virtualizare care în trecut era inclusă doar în versiunea Enterprise a sistemului de operare ieşit din Redmond. Prin intermediul Hyper-V, puteţi crea şi rula maşini virtuale cu diverse platforme direct pe sistemul vostru. Nu contează dacă optaţi pentru o distribuţie de Linux modernă sau un Windows 98.

Remote Desktop în Windows 10 Pro
Dacă suntem sinceri, este inevitabil ca în ultimii ani să nu fi folosit măcar o singură dată Team Viewer pentru a ajuta un părinte sau un amic să-şi rezolve o problemă de la distanţă. Acest tip de aplicaţii pentru asistenţă din alt colţ al mapamondului poartă numele de Remote Desktop.

În Windows 10 Home este inclus nativ un client de Remote Desktop marca Microsoft. Din păcate, acesta nu funcţionează şi ca server pentru a vă conecta la el. Doar varianta Professional de Windows include posibilitatea realizării unui server de Remote Desktop ce poate fi accesat de oriunde. În continuare vor exista n soluţii terţe pentru acelaşi scenariu de ajutor virtual, unele chiar mult mai intuitive de configurat şi folosit, dar e bine de ştiut că şi Microsoft vă oferă o variantă.



Windows Update în mediul Business
Pentru sistemele care fac parte dintr-o reţea al cărui management este realizat remote, administratorii IT au un control foarte precis în ceea ce priveşte Windows Update. Pot defini care sunt dispozitivele ce vor fi actualizate în primul val şi pot particulariza fereastra exactă de timp în care update-urile vor fi instalate. În acest mod se evită mult mai sigur eventualele probleme, iar pachetele de date necesare pentru Windows Update pot fi descărcate printr-un sistem peer-to-peer de la celelalte computere din reţea.

Faceți upgrade la Windows 10 Pro?
Dintr-un punct de vedere, este evident că Microsoft a făcut eforturi semnificative pentru a justifica cei 100 de dolari care reprezintă diferenţa la Windows 10 Home la Windows 10 Pro. Problema? Sunt şanse foarte mari ca funcţiile detaliate mai sus să nu vă fie utile sau să vă facă viaţa mai uşoară. După cum îi zice şi numele, varianta Professional de Windows se pretează în mare parte pentru mediul Corporate, iar dacă sistemul vostru nu face parte dintr-o reţea mare nu se justifică nici măcar 10 dolari în plus. Este adevărat că anumite elemente s-ar putea să vă încânte, dar încercaţi totuşi să nu aruncaţi cu banii pe Windows 10 Pro fără să fiţi sigură că vă ajută.







Sursa: playtech.ro

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal