Author Topic:  DIICOT pune sechestru de 3 mld. lei pe rafinaria si benzinariile Rompetrol  (Read 842 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Liberty

  • High-Roller
  • *
  • Posts: 2925
  • Reputation: 28
  • Gender: Male
  • Real Name: Valentin


[Skilled News] DIICOT pune sechestru de 3 mld. lei pe rafinaria si benzinariile Rompetrol. Procurorii spun ca activitatea grupului infractional constituit in 1998 a culminat cu OUG prin care datorii de 603 mil. $ au devenit obligatiuni [Skilled News]









DIICOT va pune sechestru pe bunurile Rompetrol fiind  vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro. Masurile procurorilor vin la putin timp dupa ce KazMunaiGaz, compania din Kazahstan care cumparase Rompetrol de la Dinu Patriciu, a vandut-o la randul sau catre o companie din China.

UPDATE  DIICOT anunta printr-un comunicat de presa ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea odonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de 1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile si imobile apartinand unui numar de 4 suspecti cat si asupra bunurilor mobile si imobile apartinand KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fosta THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) si SC ROMPETROL RAFINARE SA in calitate de parti responsabile civilmente.

Bursa a anuntat luni ca la ora 9.42 actiunile RRC (Rompetrol Rafinare) au fost suspendate de la cota

In luna martie, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara potrivit Agerpres ca dosarul Rompetrol disjuns din cel in care a fost judecat Dinu Patriciu are 3.100 de volume, iar prejudiciul din dosar este unul "impresionant": "E intr-adevar impresionant prin prejudiciul care probabil ca pana la urma va fi cuantificat intr-o suma exacta. La acest moment, vorbim de zeci de milioane de dolari la acel moment. Zeci de milioane la momentul initial cred ca s-ar putea transforma undeva spre sute de milioane. Nu as putea da o cifra exacta acum pentru ca nu as vrea sa gresesc".

Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) si China Energy Company Limited au semnat pe 19 aprilie documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineza devenind actionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG in noul joint-venture va fi de 49%.

Comunicatul DIICOT:
"Prin ordonanta din data de 22 aprilie 2016  procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un numar de 14 suspecti pentru savarsirea infractiunilor de  constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu, inselaciune, complicitate la inselaciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare b) care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informatiei privilegiate.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus introducerea in cauza ca parti responsabile civilmente a KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fosta THE ROMPETROL GROUP NV), a SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA (fosta SC ROMPETROL SA) si a SC ROMPETROL RAFINARE SA.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infractional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati infractionale in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare, folosirea si/sau insusirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidentierea in actele contabile ale societatilor pe care le controlau a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, spalarea sumelor de bani rezultati din activitatile infractionale si externalizarea fondurilor astfel obtinute din activitatile infractionale.

La grupul infractional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit si alte persoane care prin exercitarea cu rea credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost initiat si constituit grupul infractional respectiv disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice(creanta Libia si Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza, neplata cu rea credinta a obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor catre bugetul de stat sub diferite forme, insusirea, traficarea  si/sau  folosirea in interesul personal al membrilor grupului infractiomal sau al entitatilor juridice ce au facut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani,  activitate ce a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea odonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante  pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra la data de 30.09.2003 in cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Prin ordonanta din data de 06.05.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile si imobile apartinand unui numar de 4 suspecti cat si asupra bunurilor mobile si imobile apartinand  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fosta THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) si SC ROMPETROL RAFINARE SA in calitate de parti responsabile civilmente.

Prin ordonanta din data de 06.05.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO asupra actiunilor pe care KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fosta THE ROMPETROL GROUP NV) si   SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) si SC ROMPETROL RAFINARE SA le detin la societati comerciale de pe teritoriul Romaniei.

Prin ordonanta din data de 06.05.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, in ceea ce priveste sumele provenite din salarii, pana la concurenta sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO, asupra sumelor de bani aflate in si cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de catre un numar de 4 persoane fizice.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie."







Sursa: hotnews.ro

Offline ActiON_

  • Legend
  • High-Roller
  • *
  • Posts: 3187
  • Reputation: 17
  • Gender: Male
  • Real Name: Cozmiuc Alexandru Andrei
Un dosar foarte, foarte greu. Incet-incet, vor fi descoperiti principalii vinovati: sefi de stat si guverne.

Niciun guvern, din 1990 incoace, nu a stiut sa privatizeze companiile statului cu profesionalism. Sau poate au facut-o cu buna stiinta. De fapt, nici nu trebuia sa se privatizeze ceva.


Ai vreo problema/nelamurire in legatura cu forumul nostru? Citeste acest topic si daca nu ai gasit raspunsul potrivit, da un reply!

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal