Author Topic:  Un an de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015  (Read 571 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ActiON_

 • Legend
 • High-Roller
 • *
 • Posts: 3186
 • Reputation: 17
 • Gender: Male
 • Real Name: Cozmiuc Alexandru Andrei
Un an de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015
« on: 13 November 2016, 13:23:26 »


[Skilled News] Un an de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015  [Skilled News]

Franța comemorează, la 13 noiembrie 2015, un an de la atacurile sângeroase din Paris, în urma cărora 130 de persoane și-au pierdut viața și aproape 400 au fost rănite.
Atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015, constând într-o serie de atacuri armate, atentate cu bombă și luare de ostatici, au început la ora 22.16 (ora României) și au fost revendicate de Statul Islamic.

Astfel, la 13 noiembrie, la orele locale 21.20, 21.30 și 21.53 au avut loc trei explozii în apropierea stadionului Stade de France din nordul Parisului, în timpul unui meci de fotbal între selecționatele Franței și Germaniei. Președintele Franței, François Hollande, prezent la meci, a fost evacuat în pauza meciului. Celelalte două explozii s-au auzit în timpul transmisiei televizate a meciului. Au fost ucise în total patru persoane, dintre care trei erau teroriști, potrivit publicației liberation.fr.

Aproape în același timp, trei indivizi puternic înarmați, circulând cu un automobil negru marca Seat, au atacat cu arme automate clienții aflați pe terasele mai multor baruri și restaurante din apropierea Pieței Republicii din Paris. Au murit 39 de persoane.

La ora locală 21.45, alți trei jihadiști au lansat un atac cu bombă și arme automate la sala de spectacole Bataclan, unde trupa americană de rock, Eagles of Death Metal, susținea un concert la care veniseră 1.500 de persoane. Alte 89 de persoane au fost ucise în cadrul acestui atac.

După atacuri, președintele François Hollande s-a deplasat la sala de spectacole Bataclan, șeful statului francez decretând imediat starea de urgență la nivel național, prelungită ulterior până la finalul lui februarie 2016. În noaptea dinspre 13 spre 14 noiembrie, precum și la 14 noiembrie 2015, forțe ale BRI (Brigade de recherche et d'intervention) și Raid (unitate a Poliției franceze) au intervenit la locul faptelor, punând capăt atacurilor.

La 14 noiembrie 2015, Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că doi cetățeni români, Lăcrămioara Pop și Ciprian Calciu, au fost împușcați, în cadrul atentatelor de la Paris, în timp ce se aflau la o terasă în Paris.

Întreaga comunitate internațională a condamnat cu fermitate atacurile din 13 noiembrie de a Paris, NATO reafirmându-și unitatea și determinarea în lupta contra terorismului, în timp ce instituțiile Uniunii Europene, într-o declarație comună de solidaritate cu Franța, au calificat evenimentele de la Paris drept ''atacuri josnice''.

Potrivit autorităților franceze, persoana de cetățenie belgiană și marocană, Abdelhamid Abaaoud, care a avut un rol determinant în organizarea atentatelor, a fost ucisă la 18 noiembrie 2015, în același timp cu alți doi complici, în timpul unui asalt al poliției la Saint-Denis. De asemenea, opt teroriști și-au pierdut viața în timpul atentatelor, dintre care patru au murit în sala de spectacole Bataclan (trei au acționat o centură cu exploziv, iar unul a fost ucis în timpul asaltului forțelor de ordine), trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan.

Unicul supraviețuitor al comando-ului responsabil de atacuri, Salah Abdeslam, a fost capturat viu de către poliția belgiană la 18 martie 2016, la Molenbeek, după patru luni de fugă, scrie publicația lepoint.fr. În prezent, se află arestat în Franța, la închisoarea Fleuri-Merogis, fiind sub supraveghere video permanentă. De la arestarea sa și până în prezent, Salah Abdeslam nu a oferit nicio explicație cu privire la motivele atentatelor. Avocații lui Salah Abdeslam au cerut suspendarea acestei măsuri, dar, la 28 iulie 2016, Consiliul de Stat a respins cererea, potrivit lemonde.fr. La 12 octombrie 2016, avocații lui Salah Abdeslam, Frank Berton și Sven Mary, s-au retras din poziția de apărători ai inculpatului, ca urmare a dorinței acestuia de a nu mai fi reprezentat.

La 5 iulie 2016 a fost făcut public și Raportul comisiei parlamentare de anchetă cu privire la atentatele din 15 noiembrie 2016, care cuprinde, printre altele, următoarele propuneri: crearea unei agenții naționale de luptă contra terorismului, plasată direct sub autoritatea primului-ministru sau a președintelui, fuziunea celor trei forțe de intervenție de elită din Franța (GIGN — Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale, Raid — unitate a Poliției franceze și BRI — Brigade de recherche et d'intervention), restructurarea serviciilor de securitate etc.

De asemenea, membrii comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan. Deși o grupare islamistă formulase o amenințare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist. Cu toate acestea, cei trei teroriști care s-au aruncat în aer la Bataclan erau cunoscuți de serviciile de informații și au reușit să profite de problemele sistemului de monitorizare, a mai consemnat Comisia de anchetă. Unul dintre ei, francezul Samy Amimour, reușise să se deplaseze în Siria deși era teoretic sub control judiciar. În plus, Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor, ar fi putut fi arestat la Atena cu câteva luni înainte, au stabilit membrii Comisiei speciale.

După atentate, mai multe asociații și organizațiiau fost înființate în memoria victimelor din 13 noiembrie, cu scopul de a restabili adevărul asupra celor întâmplate. Printre acestea: Asociația "13 noiembrie: fraternitate și adevăr" ("13 novembre : fraternité et vérité"), Asociația "Viață pentru Paris — 13 novembre 2015" ("Life for Paris — 13 novembre 2015".

În ceea ce privește locurile în care au avut loc atentatele și atacurile, la 14 martie, respectiv 21 martie 2016, s-au redeschis restaurantul Le petit Cambodge și cafeneaua La Belle Equipe. La 12 noiembrie a avut de asemenea loc, la Bataclan, un concert comemorativ, susținut de Sting .

La 13 noiembrie 2016, în Franța au loc numeroase evenimente de comemorare a victimelor, prilej cu care șase noi plăci comemorative sunt dezvelite pe locurile unde s-au produs atacurile și atentatele. Fiecare dintre aceste plăci conține mesajul "În memoria victimelor rănite și ucise în atentatele din 13 noiembrie", urmat de o listă cu numele victimelor în ordine alfabetică, potrivit lefigaro.fr. Sursa: agerpres.ro


Ai vreo problema/nelamurire in legatura cu forumul nostru? Citeste acest topic si daca nu ai gasit raspunsul potrivit, da un reply!

Offline IstuntmanI

 • GZS Owner
 • Administrator
 • Cyborg
 • *
 • Posts: 15113
 • Reputation: 78
 • Gender: Male
 • Real Name: NcF http://fb.me/cnistor96
 • Steam ID: istuntmani
Re: Un an de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015
« Reply #1 on: 13 November 2016, 13:46:10 »
Ei au vrut islamisti. xD E trist ca se intampla asa ceva.